LOB (Live on Board) Life in Labuan Bajo (Komodo Islands) with The Clalynna

1:51 PM


[this post is bilingual]
Saatnya berlayar!
Aku excited banget karena aku belum pernah traveling dengan LOB (live on board) sebelumnya. LOB adalah wisata dalam kapal, biasanya untuk island hopping yang jauh-jauh, seperti Labuan Bajo. Jadi selama trip, kita akan tinggal di kapal di tengah laut, instead of hotel. Dan kapal kita akan bergerak mengikuti itinerary kita. Seperti hotel berjalan! Seru kan?

It's time to start sailing!
Oh this is so exciting for me as I never do the LOB (live on board) before.  LOB is a style of travel by a ship, usually for island hopping like Labuan Bajo. So, during our trip, we will stay inside the boat instead of hotel. And the boat will go following our itinerary. Like a moving hotel! Cool, huh?


Ready to sail!

It's nice to always be able to see the blue sea and blue sky

Sangat beruntung karena kapal kami bisa bersandar langsung di dermaga, jadi tidak perlu naik boat kecil lagi. Pas aku lihat kapalnya, aku hanya bisa bilang, "Wow...". Aku nggak pernah lihat kapal LOB, jadi buat aku ini keren banget.

Luckily, the ship could anchored at the wharf, so we didn't have to take the small boat. When I got on the ship, I could only, "Wow...". I never saw LOB ship before, so for me it was really amazing. 

Trip ini pakai dua kapal pinisi, yang kapasitas 20 orang dan 10 orang. Aku naik kapal yang kecilan (10 orang). Nama kapalnya The Clalynna. Ada kamar ber-AC dengan kamar mandi dalam lengkap dengan hot showernya and ruang makan.

The trip used 2 phinisi ships; one with the capacity of 20 and the other one was 10. I got the smaller one, called The Clalynna. The ship has rooms with air con and private bathroom with hot shower and also common dinning room. 


The Clalynna


Twin Room

The upper bed


Kapal ini juga punya 3 deck buat nyantai: 2 di atas lengkap dengan bean bag dan kasur, dan 1 di bawah dekat layar.

The ship also has 3 decks for us to relax while enjoying the trip: two are at the second floor (with bean bags and mattress) and one at the first floor near the sail. 


Sundeck at the upper floor (the back side of the ship)

Chillin' and working (?)


Sundeck at the upper floor (front side of the ship)

Sundeck near the sail

Tapi yang paling keren lagi si Chef Max yang selalu masak makanan yang enak-enak banget 3x sehari plus snack. Masakannya si Chef is the best part of the LOB deh buat aku, hahahaha.

But the more amazing part was the Chef! Chef Max was always ready to cook us tasty foods 3x a day plus snacks. His foods was the best part of the LOB for me, hahaha.


Dinning room

Tasty foods by Clalynna's Chef

Beberapa tips untuk kamu yang mau wisata LOB:

  • Kecuali kapal LOB-mu itu yang super mahal, jangan berharap fasilitasnya akan sama persis dengan hotel berbintang. 
  • Nggak ada laundry service, jadi bawa baju yang lebih dari cukup.
  • Bawa hairdryer buat yang perlu banget hair dryer. Tapi kalau aku sih duduk aja di sundeck, nanti juga rambut kering sendiri hahaha.
  • Amenity yang ada cuma sampo sama sabun. Jadi, keperluan pribadi yang lain dibawa sendiri.
  • Conditioner rambut penting banget. Soalnya air & udara laut bakal bikin rambut super lengket dan kering.
  • Jangan bawa koper terlalu besar karena space kamar nggak seluas kamar hotel. 
  • Bawa dry bag karena akan banyak mobilisasi via boat kecil kalau ke pulau atau pantai. Dry bag buat ngejaga barang bawaan kita nggak basah in case kena air atau nyemplung.
  • Sebagus apapun kapalnya, kapal akan goyang kalau airnya lagi nggak tenang. Kita harus terbiasa melakukan segala sesuatunya dalam keadaan kapal yang goyang. Siapin antimo dan tolak angin buat yang gampak mabok laut.

Some tips for you if you want to travel in LOB:
  • Except if you are taking a super expensive ship, don't expect it will have 5-star hotel facilities. 
  • No laundry service, so bring more than enough clothes.
  • Bring hair dryer if you need it. But I like to just sit on the sundeck and let my hair dry itself.
  • They only provide shampoo and soap. You need to bring other personal amenities.
  • Hair conditioner is really important since the sea water and wind will make your hair dry and sticky.
  • Don't bring a luggage that is too big because the space of the room is not as big as hotel room.
  • Bring dry bag because you will be moving using smaller boat to the islands. Dry bag will keep your belonging from being wet in case your bag gets splashed or falls into the water.
  • No matter how good your ship is, the sea wave can still shake it. We have to be able to do everything on a unsteady ship. Drink dimenhydrinate medicine if you can't handle the sickness.

See you in my next post!

You Might Also Like

0 comments

Powered by Blogger.